WordPress Nedir? Ne için ve Nasıl Kullanılır? | İnternette Yaz | Daima Paylaş

Cuma, Mayıs 15, 2015

WordPress Nedir? Ne için ve Nasıl Kullanılır?

WordPress Nedir Ne işe Yarar ve Hangi Amaçla Kullanılır ? WordPress birçok tanımda “bir içerik yönetim sistemi” olarak tanımlanır. Peki nedir “içerik yönetim sistemi”? İçerik yönetim sistemindeki içerik kelimesi bildiğiniz web sayfası içeriğidir. Bildiğiniz gibi “body” etiketinin içerisine yazdığınız herşey web sayfasının içeriğini oluşturur.
İşte siz de bir web sitesi oluşturacaksanız bu web sitesini web sayfalarını tasarlayarak yapabilirsiniz. Web sayfalarının içerisinde de “body” etiketi bulunur. Bu “body” etiketleri aslında web sitesini kullanan ziyaretçilere yansıyan tarafıdır.

İşte siz de bu içeriği güncellemek, silmek, yeni içerik eklemek, içeriğe resim eklemek, video eklemek gibi daha sayabileceğimiz birçok işlemi WordPress sayesinde yapabilirsiniz. WordPress nedir ne işe yarar sorusuna bu bir yanıt olabilir. Kısacası WordPress bir internet sitesi hazırlamak isteyenler için oluşturulmuş, gelişmiş özelliklere sahip, güvenli etkili hızlı bir yapının ta kendisidir. Matt Mullenweg adında 19 yaşındaki genç tarafından 2003 yılında oluşturulan bu sistem, yine onun öncülüğünde dünyanın en çok kullanılan, bilinen blog site yapısını baz alan yapıya dönüşmüştür. WordPress programlama olarak PHP dilini kullanır. Ayrıca “open source” adını verdiğimiz açık kaynak kodlamayı kullanan WordPress ücretsiz olarak kurulup, kullanılabilir. Günümüzde en son bugün itibariyle 3.9 versiyonuna kadar ulaşılmış ve geliştirilmiştir.

WordPress Nedir Ne işe Yarar Nerelerde Kullanılır ?





Önceleri blog siteler için kullanılsa da WordPress daha sonra tüm web sistemleri için kullanılır hale geldi. E-ticaret sistemlerinden tutun, haber yayın sitelerine, rezervasyon sistemlerinden tutun daha çok fazla sayılabilecek yapılar için WordPress kullanılır hale gelmiştir.
WordPress’in yapısı aslında çok basittir. Son eklenen yazıların özeti blog halinde anasayfada yani açılış sayfasında listelenir. Buradaki detay linklerine tıklayarak yazıların ayrıntı bölümlerine ulaşabilirsiniz. Aslında WordPress’te iki düzenlenebilir içerik bulunur. Birisi “Yazılar” diğeri ise “Sayfalar” adıyla anılırlar. Sayfalar wordpress sitede sabit, devamlı şekilde durağan biçimde depolanacak olan içeriklerin bulunduğu yapılardır. Örneğin bir sitede “iletişim”, “hakkımızda” gibi yapılar “Sayfa” olarak düzenlenirler. Yazılar ise devamlı güncellenebilecek, kategoriler halinde oluşturulup listelenecek olan yapılara verilen isimdir. Örneğin bir haber sitesinde hergün yayınlanan yeni bilgilerin yer aldığı haber metinleri “Yazılar” bölümünden oluşturulurlar.
Wordpress Nedir Ne işe Yarar ve Hangi Amaçla Kullanılır ?
WordPress birçok platform için kullanılabilir. WordPress ‘in en güçlü yanı Google tarafından oldukça sevilen bir yapıya sahip olmasıdır. Yani eklediğiniz yazılar çabuk indexlenir, hedef kitlenize bu şekilde daha çabuk ulaşabilirsiniz. Kişisel sitelerde çok fazla web sayfası bulunmadığı için WordPress’ e ihtiyacınız olmayabilir, ancak bir haber sitesi, bir makale sitesi oluşturuyorsanız, WordPress sizin için bir nimettir. Çünkü WordPress’te bir yazı ekleme, düzenleme, resim ekleme gibi işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
Ayrıca WordPress çok geniş eklenti çeşidiyle kullanıcılarına sunulur. Hem WordPress’in ücretsiz olması, hem de birçok işe yarar eklentinin ücretsiz olarak sunulması da çok büyük avantajdır. Sitenize etkileşimli bir hale getirmek için WordPress eklentileri size yetiyor hatta artıyor bile.
Wordpress’ in tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ de kullanıcıları çok fazladır. Bu nedenle yeni sürüm yayınlanır yayınlanmaz, Türkçe dil desteği de hemen ardından yayınlanır. Bu da gösteriyor ki tüm dünyada çok yoğun bir şekilde tercih edilen bu içerik yönetim sistemi ülkemizde de bir numara. Türkçe WordPress sürümünü indirmek için bu linki kullanabilirsiniz.       

0 yorum to “WordPress Nedir? Ne için ve Nasıl Kullanılır?”

Yorum Gönder